søndag den 7. oktober 2012

Mini fotospørgerunde...

...den blev desværre ikke på film. Vi havde for et stykke tid siden filmet denne såkaldte spørgerunde. Og for jer der ikke ved hvad vi snakker om, så for en måned siden lavede vi en "mini spørgerunde", der omhandlede fotografi. Nå, men vi havde været i gang med, at klippe denne film sammen, da filmene en dag lige pludselig var slettet. Amalie og jeg snakkede om det, og blev enige om, at denne video aldrig ville blive til noget, pg.a. prøver, ferier og stress. Vi blev enige om, at vi ville lave endnu en stor spørgerunde inden måneden er slut på film, hvor vi ville lave en deadline. Men denne mini fotospørgerunde bliver med skrift og billeder. Håber i kan tilgive dette pjat, men ja... Den store spørgerunde bliver kun afholdt hvis i har lyst, så skriv lige om i vil. Skal der være en stor spørgerunde?  
Her er spørgsmålene. Vi har samlet dem en smule, da mange af dem omhandlede det samme.

Bedste råd?
Spørgsmålet er meget tvetydigt, men vi vil derfor prøve, at svare på dette sprørgsmål med forskellige vinkler. Vores bedste råd angående kamera og i sig selv fotografering. FÅ STYR PÅ MANUEL INDSTILLING, i kan læse vores indlæg her. Manuel fotografering giver mange flere muligheder og bedre resultater. Vores bedste råd angående redigering, anskaf dig et dejlig fotorederigeringsprogram. Vi redigerer i Photshop elements 10, og det guld værd. Det er mulighedernes 'land' og gør dine billeder bedre kvalitet og giver et bedre resultat. Vores bedste råd angående fotografering udendørs er man skal have en reflektor med sig, det giver et dejligt lys, hvis vejret er til det. Disse fire billeder er eksempler på lysets effekt. Disse fire billeder er langt fra gode, hvilket også er grunden til i aldrig har set dem. (Billederne er heller ikke redigeret.) Men vi synes de giver et godt eksempel på en reflektors effekt. De to første billeder i hver collage er billedet taget uden reflektor, hvor personen er en smule mørkere i hovedet. Det andet billeder i hver collage er taget med reflektor. Her er ansigtet mere lyst. Håber i kan se effekten. Men den her reflektor har i hvertfald hjulet Amalie og jeg i mange photoshoots og ja i følge os virkelig guld værd. 

Stativ?
Da jeg fik mit første stativ brugte jeg det konstant, hvilket har gjort at jeg virkelig har fået et kæmpe had til stativer. Jeg brugte det til alt, og det var så besværligt og gjorde ikke engang billederne bedre. MEN man skal jo bruge et stativ i nogle situationer; Tage billeder af stjernehimlen, lukkertid under 1/50, macrofotografering, dårlige lysforhold og enorm langt objektiv. Når du tager billeder af stjernehimlen skal dit kamera stå helt stille, for ellers kan kameraet ikke opfange alt lyset. Dette skyldes egentlig den meget lange lukkertid. Når lukkertiden er under 1/50 kan du ikke tage billeder håndholdt uden rystelser. Ingen kan holde hænderne stille i så lang tid. Når du tager billeder helt tæt på (macrofotografering), er det også vigtigt at du bruger stativ. Hvis du ikke gør det kan motivet blive sløret og grimt. Men et stativ kan også godt være mega besværligt at bruge, da det gør fotografering mindre frit. Hvis din opmærksomhed falder på en hare f.eks. ligepludselig, skal du først justere dit stativ for, at kunne tage et billede af dette nye motiv. 
Men et stativ skal være i en god kvalitet før det kan bruges til de nævnte ting. Så man skal i hvertfald bruge 1000 kr på det, hvis man altså vil have noget ordenligt. Vi har hver især et stativ fra mærkerne Velbon og Manfrotto. De er begge to gode stativer, amalies er dog bedre, da det også har koster lidt mere. Et godt råd til når du køber stativ, er det er samme højde som dig selv!

Redigering?
Vi redigerer alle vores billeder i photoshop elements 10. I kan se nogle tutorials herher og her. Photoshop elements 10 er guld værd og et dejligt og frit program. Under redigering har vi valgt at svare på, gode tricks ved redigering. Vi får tit at vide, at vores billeder altid er bestående af nogle store flotte klare øjne. Ved, at få disse øjne så marker øjnene med Magnetic Lasso Tool og derefter gør øjnene skarpere. Det giver virkelig et godt resultatet, men selvfølgelig skal fokuseringen ligge på øjnene.   
Nuancer gør virkelig bare din billeder lækre, og skaber en stemning. På alle billederne er der en bestemt nuance, men vi har valgt at vise disse fire billeder, da vi specielt godt kan lide den kornede, brune nuance. I photoshop kan du lave fine nuancer sådan, Enchance - Adjust Color - Color for Skin tone - skru ned fra lageret til du synes farven er tilpas. Det er vigtigt du også husker at skrue ned på lageret, for ellers kan det se virkelig åndsvagt ud. Vores tip til jer angårende redigering er, husk farven og nuancerne, ALTID!   
Sjovredigering er også vigtig. Det giver også dine billeder lidt stemning og humor. Redigering specielt kan være virkelig forunderligt og skabe et nyt univers. Sjov redigering kan være flere personer på et billeder, meget unaturligt specielt lys, mennesker der er små og gør noget man ikke er i stand til i vireligheden, give mennesker vinger osv. Men sjov redigering er nu også det sværeste. Men øvelse gør mester, så udforsk photoshop og prøv. 
Sort og hvid billeder kender i vel alle sammen, og i elsker det sikkert ligeså højt som os. Sort/hvid billeder kan skabe en mere rå stemning, uhyggeligt, mat, sensuel osv. Sort/hvid billeder er i følge os virkelig smukke. Men begrænsninger er vigtige angående denne slags billeder. De blogs hvor bloggen kun er bestående af sort/hvid billeder mener vi bliver meget trættende i længden og billederne blive hurtigt ensformige. Nogle gange kan sort/hvis billeder virkelig smadre en stemning på billedet og ødelægge det. Men sort/hvid er også bare en fantastisk redigeringsmetode.   


Objektiver?
Ved jeres spørgsmål om objektiver, har i spurgt ind til hvilke objektiver vi ville anbefale og hvilke vi bruger til de forskellige slags shoots. Først og fremmest, i dette indlæg her kan i læse om alle disse objektiver. Ja, alle disse objektiver vores. De alle sammen dejlige, men vi har selvfølgelig vores favoritter. Det objektiv vi bruger aller mest af alle sammen og er en stor favorit er, Sigma 50 mm 1,4. Vi bruger det til at tage portrætbilleder og "model" billeder. Det skaber en dejlig dybdeskarphed på billederne. Objektivet har en mindste blænde på f/1,4, hvilket gør baggrunden mere sløret og skaber denne dybde. Men med en blænde på f/1,4 kan du kun fokuserer på det forreste. Så når vi tager portrætter er blænden indstillet på f/3 eller over. Nå men videre om objektivet, det er fast brændevidde, hvilket vil sige det ikke kan zoome. I starten da vi købte objektivet føltes det virkelig underligt at man ikke kunne zoome. Men man vender sig til det, og det er faktisk enormt fedt.
I får en lidt kortere historie om nogle af de andre objektiver. Objektivet kaldet, Sigma Macro 105 mm 1:2:8, bruges til macro fotografering. Man kan komme helt tæt på, som virkelig gør et billede fedt. Se billeder her. De fleste andre objektiver er tele og zoom objektiver. De kan bruges til landskabsbillede, dog ikke så gode ved byen nede ved jorden. Disse objektiver er også gode til stjernebilleder, hvis man bruger stativ.
En pige har spurgte om, vi mente man skulle skifte sit standard objektiv hvis man kun brugte kameraet til hyggebilleder. Det kommer virkelig an på om man synes kvaliteten er vigtig, om man ønsker gode billeder og hvor meget man vil give for et sådan nyt objektiv. Men vi mener helt klart man burde skifte objektivet, da det giver nye muligheder og giver meget meget bedre billeder. Det kan godt være kameraet kun bliver brugt til hyggebilleder - men hvis man anskaffer sig et nyt objektiv får man bedre billeder.

Kamera og udstyr?
Under dette emne, har vi fået spørgsmål lignende hvilke kameraer vi ville anbefale, hvad man skal købe af udstyr, hvilket udstyr der er på vores ønskeliste og hvilket udstyr vi har. Lige nu har amalie et kamera, Nikon D7000 og jeg et Canon eos 600d, men om 2 uger skal det udskiftes, iihihihihi. Begge kameraer er bare virkelig gode og dejlige nemme, hvis man er til Canon og Nikon. Prisforskellen er rimelig stor, men vi vil stadig anbefale begge to. For det er jo også objektivet der giver den største forskel og gør billedet endnu bedre. De er begge under kategorien "Nybegynder kameraer", eller Nikon D7000 er lige et takt bedre.
Udstyr, udstyr, udstyr. Ja, det er jo en vigtig ting. Udstyr kan både være stativ, objektiver, fjernudløser eller reflektor, lamper osv. Vi mener alle tingene er vigtige at anskaffe sig hvis man vil lære, at tage bedre billeder eller bare elsker at fotografere. Vi har dog ingen udendørslamper, men kun lamper til fotostudiet (indendørs). Men trådløse udendørslamper  er noget der står højt på vores ønskeliste. Også en kæmpe reflektor ville være dejlig. Disse ville være dejlige at eje, her, her og her.
Hvis vi kun havde et kamera og et standard objektivet, ville vi først anskaffe os et nyt objektiv, og derefter en lille reflektor. Men alle disse ting vi har nævnt er dejligt fotoudstyr. 
Det tager lang tid, at få råd til alle disse små ting. Vi har på den tid vi har fotograferet anskaffet os et fotostudie, indendørs lamper + softboxs, fjernudløser, tricker, reflektor, stativ og objektiver. 


Indstillingen af kamera?
Det har vi skrevet om et par gange nu, så besøg denne side her og læs om det mere detaljeret. Manuel fokusering, er det vi bruger, og det gør billederne bedre. MEGET BEDRE, og det giver mange flere muligheder fotograferings mæssigt. På indstillingen "manuel" skal du vide, hvad disse tre udtryk er:
Lukkertid: Lukkertid varierer mellem, 30" til 1/4000. 30" er en lang lang lukkertid, og jo  højere er en kortere og kortere lukkertid. Bruger man en lukkertid under 1/50 er et stativ vigtigt, ellers bliver motivet utydeligt. På det første billeder er det brugt en kort lukkertid. Det vil sige, man fanger bevægelsen på under et sekund.  På det andet billede er der brugt en lang lukkertid, da bevægelsen er blevet fanget over en længere tid. Blænde: Blænde variere mellem 1,4 til 16. Men det er meget forskelligt fra objektiv til objektiv. Blænden betyder hvor meget lys du fanger med kameraet. Som i kan se på billederne variere baggrundens 'uskarphed', for hvilken blænde der bruges. Det første billeder er taget med en meget lav blænde 1,8. Her er baggrunden meget sløret. Der er kun en ting i fokus. Derfor ville det være dumt, at bruge en blænde 1,8, hvis man tager portrætbillede. For så vil man let risikere at fokus kun ligger på personens næse. Det næste billede, er med en blænde 5. Baggrunden er stadig sløret, men dog ikke ligeså meget. Denne blænde ville være fin når man tager portrætbilleder. Det sidste billede er med en blænde 16. Her er baggrunden helt skarp.  

ISO:  Iso variere mellem 100 til 6400. Iso er meget afhængig af hvilket lys der er, og hvilke billede du skal tage. Men når du tager billeder men høj iso er det vigtigt, at du er bevist om at billedet bliver mere kornet. Du kan f.eks. prøve, a kigge på de to billeder. det først er taget med iso 100, og der andet er tager med iso 6400. Man kan se det sidste billedet er mere kornet end det første. 

Nogle af jer har spurgt, hvilken indstilling vi har kameraet mest på angående blænde, lukkertid og ISO.Det er meget forskelligt, for hvordan vejret er. Hvis man er inde i en skov, eller det er en meget mørk vinterdag så skal iso'en være høj. Vi har valgt at sætte disse 4 billeder ind, som er vidt forskellige vejrmæssigt. Første billede er taget på en smule mørk efterårsdag,  ISO 400, Blænde f/2,5 og Lukkertid 1/400. ISO'en er forholdsvis høj, hvilket man som sagt skal passe på med. Blænden er forholdsvis lav - derefter kan vi se at der skal bruges meget lys til dette billede. Det andet billede er taget med, ISO 100, Blænde f/3,5 og lukkertid 1/320. Dette bilede er taget på en forholdsvis solrig dag, hvilket også kan ses på ISO'en som er lav og blænden der er en smule højere - altså billedet behøver ikke meget lys. Tredje billede er taget med en, ISO 100, Blænde f/2,8 og Lukketid 1/60. I dette billede er alle tre indstillinger meget lave, hvilket vi sige at lyset er forholdvis normalt, ikke for lyst og ikke for mørkt. Fjerde billede er taget ved en solnedgang. Her er ISO 100, Blænde f/2,5 og lukkertid 1/320. 

Fotostudie?
Fotostudiet har fået en del spørgsmål, så jeg ville besvare dem i grove træk. Fotostudiet består af 3 lamper + en paraply og 2 softboxs, en tricker (der sætter lamperne i gang når billedet tages), sort baggrund og hvidbaggrund. Dette har i alt kostet omkring 8000 kr. Fotostudiet er købt i den lokale fotoforretning, City 2 foto. Jeg gik ned i butikken, og spurgte, hvor kan jeg købe et fotostudie. De fandt fotostudiet på en hjemmeside og solgte mig det. Fotostudiet står på mit værelse, i den ene side. Det kan fjernes/gemmes væk. Altså baggrunden bliver rullet op når den ikke bruges og lamperne står inde i mit skab. I fotostudiet kan man tage nærbilleder, halvtotal billeder og total billeder.

Hvad synes i om spørgerunden og svarene?

33 kommentarer:

 1. Har i et link hvor man kan købe sigma 50 mm 1,4?
  Passer det til Nikon D5100?
  Og hvad er bedst Nikon 35 mm. 1,8, eller sigma'et?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Emma!
   Her er linket til Sigma 50mm 1,4.
   http://www.pricerunner.dk/pl/543-1113099/Kamera-Objektiver/Sigma-50mm-F1.4-EX-DG-HSM-for-Canon-Sammenlign-Priser?ca_source=gaw&ca_pos=1t1&ca_cid=147900839&ca_agid=2346430862&ca_adid=14318936822&ca_chid=187&search=sigma%2050mm

   Ja, det passer. Men du skal være sikker på at du køber det til et Nikon kamera i stedet for et Canon kamera. Her er et link med objektivet, som passer til Nikon!
   http://www.pricerunner.dk/pl/543-1113098/Kamera-Objektiver/Sigma-50mm-F1.4-EX-DG-HSM-for-Nikon-Sammenlign-Priser

   Sigma'et er klart bedst! Det andet er også godt i forhold til prisen!

   Slet
 2. Hejsa. Nogle rigtig gode svar, jeg kunne helt klart bruge dem til noget. Nu kan jeg se at photohop elements 11 er udkommet, er det et i vil anbefale at købe istedet for, da det er en nyere udgave, eller synes i man skal holde sig til 10'eren? :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Køb det nye, helt klart! Det vil vel altid være bedre! (-:

   Mange tak!

   Slet
 3. Synes ikke den er så mini - hvordan fanden bliver jeres såkaldte kæmpe KÆMPE spørgerunde så? -.-

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, den anden spørgerunde kan man spørge om alt, altså også ting der ikke handler om fotografi. den her omhandlede jo kun fotografi :)

   Slet
 4. Det har I gjort virkeligt. I har beskrevet det godt og grundigt, så man virkelig for et godt indblik i det :-)

  SvarSlet
 5. Kunne rigtig godt tænke mig en STOR spørgerunde - bare som en video :)

  SvarSlet
 6. Vildt fed spørgerunde os fordi billederne passede lidt til spørgsmålene! :)
  Kunne os godt tænke mig en stor spørgerunde!
  knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange mange gange tak! Det var ideen jo!

   Slet
 7. Kæmpe spørgerunde! Men hvis den skal være en film skal den godt nok laves godt for at man forstår det 100%.
  Personligt er jeg mest interesseret i redigeringer, da jeg selv synes jeg har ret godt styr på iso, lukkehastighed, blændeåbning osv (måske ikke i praksis, haha, men teoretisk gør jeg :D). Så det ville også være fedt med flere tutorials :D hvilket kamera skal du have?:D tillykke med det, forresten!

  :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er vi godt klar over! Ja, i skriver bare til indlæggene hvis i ønsker en tutorial! :-)

   Canons eos 7d bliver min skat! Haha, tak! <3

   Slet
  2. Åh, lækkert! Køber også 7d til jul :-D du må meget gerne skrive hvad du synes om det, når du får det! Hihi :D

   Slet
 8. Mht stativet, så er jeg ikke helt enig :-). Jeg har selv givet ca 500 kr for mig stativ og det er forholdsvis let, da jeg skulle have det med på ferie, men selvom det er meget let og billigt, er det stadig utrolig godt. Jeg vil sige, du godt kan gå ud og købe et billigt, men godt stativ, men selvfølgelig i har ret. Jo, dyre, jo bedre. Jeg savnede bare lidt omkring vægt osv. For jo dyre det bliver, jo mere vejer de, for så kommer de op og bliver noget mere stabile og lavet af kuldfibre (mener jeg vidst det hedder).

  Jeg prøver på ingen måde at lege kloge åge eller noget. Ville bare nævne det, men rigtig godt indlæg og jeg vil rigtig gerne se en video med og stor spørgerunde ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Enig, med dig! Men har et stativ til 1000 kr, og det er bare ikke godt nok til det jeg skal bruge det til!

   Slet
 9. Hold kæft en lækker blog. I efterlod en kommentar på min blog, og fandt så jeres. Den er jo genial, og hold kæft nogle lækre billeder der bliver skudt.

  Det kan ikke gå hurtigt nok, før jeg er fast læser!

  Nannakrautwald.blogspot.com

  Hugs!

  SvarSlet
 10. Hey. Fedt indlæg. Hvor er I bosat? For det kunne være vildt at låne jeres studie :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hey. Ja, det kunne det. Vi er bosat i Ishøj! Men ja, det koster 200- 400 kr at låne det! (-:

   Slet
 11. Nice spørgerunde! :)
  I har et tamron 18-200 mm til nikon, kan det anbefales? jeg har nemlig overvejet at købe det, da jeg har fundet et til 1400 kr. er det så ordentligt? :)

  Men en stor spørgerunde kunne være fedt!

  P.s. I må gerne kigge forbi min blog:
  http://belive-johannebaadsgaard.blogspot.dk/

  SvarSlet
  Svar
  1. ehmm. ja, jeg tror det er ret godt. Må indrømme det ikke bliver brugt så tit. Men jo kan godt anbefale det. Min mor bruger det faktisk en del! (-:

   Slet
 12. Fed spørgerunde!
  Har lige tre spg:
  - Hvilket objektiv kan anbefales, når man skal tage 'outfit-billeder'(full body)?
  - Hvor meget fylder fotostudiet.?
  - Den lille reflektoer, hvorfan fungerer den? Skal der være en til at holde den, hvordan bruges den og hvad koster den?

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak!
   - Sigma 1,4 50mm. Simpelthen det er fantastisk!
   -ehhmm. 5 m bredt og kan rulles ud til 20 m, skal man kan klippe af hvis det bliver en smule beskidt!
   - Man kan godt købe stativ til den. men vi får altid en til at holde den. Man sætter den op mod modellens ansigt til solens lys reflekteres mod ansigtet. Den koster kun 300 - 500 afhængigt af hvor stor du køber den!

   Slet
 13. Hej piger!
  Jeg beundrer jeres arbejde så meget, jeg synes det er så fantastisk at to veninder kan arbejde så godt sammen. Misforstå mig endelig ikke. Jeg mener bare, at I har sparet sammen til alt udstyret sammen! Jeg synes det er så vildt, og I er simpelthen så dygtige!

  De lamper I bruger i jeres fotostudie, hvordan virker de, altså tænder man dem bare? :)
  Og hvordan virker en paraply? :)

  Knus en trofast læser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange mange tak!

   De lamper vi bruger i studiet tændes automatisk når jeg tager et billeder, ved hjælp af en tricker. Det lidt alla det samme som en softbox. En softbox giver bare et blødere lys! (-:

   Slet
 14. Det var en mundfuld :)
  http://itsabracadabra.blogspot.dk/

  SvarSlet
 15. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 16. Hejsa :-)
  Jeg vil lige starte med at sige at jeg elsker jeres blog, og det er en af de bedste jeg har læst. Jeg har selv en stor drøm om at blive fotograf (altså/eller at leve af det) så det er en stor hjælp at læse jeres fotoguides og se jeres billeder, jeg går også til foto for begyndere. :-) Vil lige spørge jer om noget, er det her det foto program i bruger.
  http://www.elgiganten.dk/product/pc-hardware/software-antivirus/PCCDPSEL10/adobe-photoshop-elements-10
  knus Ida :-)

  SvarSlet